Tuberculose

ASSEN (Novum) - Alle medewerkers van de provincie Drenthe worden binnenkort onderzocht op tuberculose. Daartoe is besloten na een geval van open longtuberculose bij een medewerkster, meldt de provincie woensdag.

De vrouw wordt medisch behandeld en blijft voorlopig thuis. Uit een onderzoek onder 131 medewerkers bleek dat er negentien de tbc-bacterie ook dragen. Bij geen van hen is sprake van actieve tbc. Ze zijn alleen geïnfecteerd en niet besmettelijk voor anderen. Om te voorkomen dat ze later alsnog ziek worden, moeten ze drie maanden medicijnen slikken.

Omdat veel medewerkers de bacterie bleken te dragen, heeft de GGD besloten alle personeelsleden te onderzoeken. Het gaat om ongeveer zeshonderd mensen. Het onderzoek wordt eind volgende maand uitgevoerd. De medewerkster met open tbc is dan acht weken thuis en zo lang doet het menselijk lichaam erover om antistoffen tegen de tuberculosebacterie te maken. Met de zogeheten mantouxtest kan worden nagegaan of die antistoffen aanwezig zijn.

Begin vorig jaar werd ook open longtuberculose bij een medewerkster van de provincie vastgesteld. Toen werden zo'n dertig collega's onderzocht. De GGD onderzoekt nog of er een relatie is tussen de besmetting van toen en die van nu.