Ziekenhuisvoedsel verspilling

DOETINCHEM - Dankzij verschillende initiatieven is de verspilling van voedsel in zorginstellingen met succes ingeperkt.  Dat zal te lezen zijn in het zorgnummer van Misset Catering dat op 16 mei wordt uitgebracht.

De initiatieven sloegen snel aan, toen in 2010 naar voren kwam dat de zorg bijna de helft van de 4,4 miljard euro aan voedsel die jaarlijks in Nederland wordt verspild voor haar rekening neemt. Dankzij verschillende suggesties, tips en andere initiatieven van de overheid, het bedrijfsleven en van instellingen zelf is deze verspilling al behoorlijk is afgenomen.

Hoe groot de afname precies is, is nog niet bekend. Het belang van het beperken van de verspilling is wel duidelijk, niet alleen vanwege de impact op de voedselvoorraden, maar ook vanwege het kostenplaatje ervan. Wel valt er nog een flinke hoeveelheid winst te behalen.

Onder andere de zorginstellingen Sint Maartenskliniek, Máxima Medisch Centrum en Gelderse Vallei doen het erg goed wat betreft het inperken van de verspilling. Een betere afstemming van de productie op het gebruik en betere communicatie hebben de instellingen hun verspilling geminimaliseerd. In het zorgnummer van Misset Catering zullen verschillende tips en suggesties staan om de verspilling nog beter tegen te kunnen gaan.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem