Openbaar Ministerie, OM

(Novum) - Justitie heeft donderdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen de oud-voorzitter van onder meer de Arnhemse stichting Kinderhospice Dol en Fijn. Sandra V. zou tussen december 2009 en augustus 2011 ongeveer een half miljoen euro hebben verduisterd.

Ook wordt haar oplichting en valsheid in geschrifte verweten. Hoewel de vrouw ontkent, heeft ze haar frauduleuze praktijken grotendeels toegegeven. Volgens haar advocaat zag zij door financiële problemen door de bomen het bos niet meer.

De 50-jarige vrouw uit Ede was ook voorzitter van stichting Het Goede Doelen Elftal. Omdat Dol en Fijn nog geen eigen rekeningnummer had vroeg ze de donateurs om de bedragen over te maken op een rekening van Het Goede Doelen Elftal. V. beloofde investeerders negen procent rente over hun lening en zei dat ze na twee jaar hun gehele inleg, inclusief rente, terug zouden krijgen. De oud-voorzitter hield gedupeerden onder meer voor dat met het geïnvesteerde geld een rolstoelbus zou worden aangeschaft.

V. was zelf niet aanwezig bij haar strafproces. Volgens haar advocaat uit angst voor negatieve media-aandacht. Onder meer het tv-programma Tros Opgelicht heeft V. eerder met naam en toenaam 'door het slijk gehaald', aldus de raadsman. Hij pleitte voor een voorwaardelijke celstraf en taakstraf.

Het OM vindt dat echter onvoldoende. "Verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van haar positie", zei de officier van justitie. Ook heeft zij met haar handelen de geloofwaardigheid van goede doelen in zijn algemeenheid onder druk gezet, stelde justitie.

V. gebruikte het geld dat bedoeld was voor de oprichting van een kinderhospice onder meer voor een reis naar Spanje. Ook werden met het geld allerlei spullen aangeschaft, waaronder computers en een keuken. Volgens justitie vervalste V. bankafschriften en facturen om investeerders ervan te overtuigen dat geld en goederen daadwerkelijk werden gebruikt voor het op te richten kinderhospice.

Investeerders gingen voor duizenden euro´s het schip in. Acht gedupeerden hebben aangifte gedaan tegen de vrouw. Een gedupeerde zag 275 duizend euro in rook opgaan. Justitie hoopt dit geld voor een deel te verhalen. De vrouw moet als het aan het OM ligt ruim driehonderdduizend euro terugbetalen.

De rechtbank in Arnhem doet 6 juni uitspraak.