Patiënt

ROTTERDAM - Uit onderzoek van Kirkman Company en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat een goede samenwerking tussen ziekenhuis, zorgverzekeraar en patiënt de kwaliteit van de zorg kan verbeteren en de kosten kan verminderen. Dat meldt Skipr.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een betere informatievoorziening ervoor zorgt dat de patiënt actiever betrokken raakt bij diens genezingsproces. 

"Als patiënten leren hoe ze gezond kunnen blijven of worden en begeleiding krijgen bij behandelingen, kunnen behoorlijke kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen gerealiseerd worden. Hoe meer kennis de patiënt heeft over zijn of haar behandeling, hoe meer sturing zij hier ook zelf aan kunnen geven", aldus de onderzoekers.

De onderzoekers zien veel heil in het oprichten van een online platform dat aan zorgrichtlijnen en zorgstandaarden voldoet. Hier moeten patiënten en ook zorgprofessionals terecht voor informatie over het behandelingsproces, zodat de patiënt een beter begrip krijgt van zijn of haar behandeling.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem