Normal_meander_medisch_centrum

AMERSFOORT – Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort krijgt van zorgverzekeraar Menzis het predicaat TopZorg voor de behandeling van liesbreuk en OSAS (slaapapneu). Het predicaat is geldig tot en met 2014. 

Meer nog dan in voorgaande edities van TopZorg ligt de nadruk op het aansluiten bij wensen en eisen van patiënten bij het geven van zorg. De toekenning van het TopZorg predicaat laat zien dat Meander Medisch Centrum verder kijkt dan de behandeling. Door speciale aandacht te geven aan nazorg, de omgeving van de patiënt en het verstrekken van informatie houdt het ziekenhuis rekening met de wensen van de patiënt.  Ziekenhuizen die niet voldoende waardering van patiënten krijgen, komen niet in aanmerking voor TopZorg.

Snelle zorg bij een liesbreuk
Bij de toekenning van TopZorg liesbreuk is nauw samengewerkt met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Voor patiënten met een liesbreuk is het van belang dat zij snel worden geholpen. De NVvH beveelt een dagbehandeling aan met goede pijn- en misselijkheidbestrijding. In een TopZorg ziekenhuis worden onderzoek en diagnostiek op één dag gepland, waardoor patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Er wordt dan direct een afspraak gemaakt over de datum en het tijdstip van een ingreep, die binnen vier weken na het eerste polibezoek plaatsvindt.

Slaaponderzoek in een vertrouwde omgeving
Voor TopZorg OSAS werkte Menzis samen met de Apneu Vereniging. Een apneu is een ademstilstand tijdens de slaap. Dit kan leiden tot een slechte nachtrust, wat een grote impact heeft op het dagelijks leven. Voor de patiënt is het van groot belang dat hij of zij niet alleen bij een zorgaanbieder met voldoende ervaring terecht kan, maar dat er ook een goede begeleiding is. In de helft van de gevallen kan het slaaponderzoek  plaatsvinden in de eigen vertrouwde omgeving van de patiënt. Daarnaast is er aandacht voor aanvullende behandelmogelijkheden zoals stoppen met roken, afvallen en begeleiding door een OSAS-verpleegkundige. In het Meander Medisch Centrum werken drie medische specialismen samen om patiënten met deze slaapstoornis optimale zorg te bieden: neurologie, longgeneeskunde en KNO (keel-, neus- en oorheelkunde).

© Nationale Zorggids