Normal_huisarts_dokter

Huisartsen zijn niet tevreden over de communicatie met ziekenhuizen in de zorg van patiënten. Ondanks het belang dat de overheid, zorginstanties en zorgverzekeraars hechten aan ketenzorg is er nog veel ruimte voor verbetering in de samenwerking tussen beide partijen. Dit blijkt uit een onderzoek van MediQuest waarin huisartsen hun mening konden geven. Dit meldt Zorgvisie.

MediQuest verzamelde de beoordelingen van ruim duizend huisartsen. Zij gaven hun mening over zes aspecten van zorg in de samenwerking met 68 ziekenhuislocaties. Uit het onderzoek blijkt dat de communicatie tussen huisarts en ziekenhuis onvoldoende is. Zelfs bij bestaande ketenzorg, zoals de behandeling van diabetespatiënten of mensen met hart- en vaatziekten, lukt het vaak niet om tot een goede uitwisseling van informatie over de patiënt te komen. 
 
Het onderzoek laat zien dat er binnen elk ziekenhuis per afdeling grote onderlinge verschillen zijn in hoe huisartsen de communicatie beoordelen. Huisartsen zijn gemiddeld het meest tevreden over de samenwerking met de afdeling kindergeneeskunde. Oogheelkunde scoort gemiddeld het laagst. Afdelingen binnen een ziekenhuis zouden volgens MediQuest bij elkaar te rade moeten gaan hoe verbetering van communicatie met huisartsen mogelijk is. “De afstemming tussen verschillende zorgverleners is het gebied waar nog veel winst te behalen valt om de zorg kwalitatief beter en doelmatiger te maken.”
 
© Nationale Zorggids