Normal_nvz_logo_nederlandse_vereniging_ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Nederland hebben een goed imago. Patiënten en bezoekers van ziekenhuizen geven gemiddeld een 7,4 als rapportcijfer, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is uitgevoerd. Dit meldt het Parool.

Opvallend is dat de negatieve aandacht in de media bij de respondenten van het onderzoek nauwelijks een rol speelt in de beoordeling van ziekenhuizen. Meer dan de helft van de 1031 deelnemers las voornamelijk slecht nieuws over ziekenhuizen in het afgelopen jaar, maar bepaalde   het rapportcijfer toch vooral op basis van eigen ervaringen en die van kennissen. Door een kleine meerderheid van de respondenten wordt de zorg duur gevonden. De locatie van een ziekenhuis speelt geen doorslaggevende rol in de beoordeling; zeker in het geval van een ingrijpende operatie zijn patiënten bereid om een eind te reizen.

De NVZ is blij verrast met de uitkomst van het onderzoek. Volgens de vereniging blijkt de patiënt prima in staat om zelf een beeld te vormen van de kwaliteit van ziekenhuizen. Vooral de deskundigheid, de kwaliteit van ziekenhuiszorg, de persoonlijke behandeling en de klantgerichtheid zijn doorslaggevende factoren voor de ondervraagden en juist daarop worden de ziekenhuizen hoog beoordeeld.

© Nationale Zorggids