Normal_vogelgriep__-c__727px-colorized_transmission_electron_micrograph_of_avian_influenza_a_h5n1_viruses

Internationale wetenschappers, waaronder de Rotterdamse viroloog Ron Fouchier, gaan experimenten uitvoeren met het nieuwe vogelgriepvirus H7N9. Dat hebben de wetenschappers aangekondigd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Dit meldt Volkskrant.

Het Britse Medical Journal (BMJ) Meldde eerder dat in China het H7N9-virus voor het eerst van mens tot mens is overgedragen. Volgens de Rotterdamse wetenschapper verandert dit weinig aan wat wetenschappers al van het virus weten. Volgens de wetenschappers in het BMJ lijkt het er nog steeds niet op dat het virus makkelijk van mens op mens overgaat, maar is waakzaamheid geboden. Het H7N9-virus heeft in China dit jaar al zeker 43 levens geëist en tot nu toe zijn 130 mensen met het H7N9-virus besmet.
 
De deelname van Ron Fouchier aan de nieuwe experimenten is opmerkelijk omdat vorig jaar internationale ophef ontstond nadat een eerder experiment met een ander type vogelgriepvirus (H5N1) door enkele mutaties veel besmettelijker werd. Fouchier leidde dit experiment.
 
De ophef die vorig jaar ontstond is volgens Fouchier de reden voor de onderzoekers om in Nature openheid van zaken te geven over het experiment met het H7N9-virus. In de verklaring in Nature wordt onder meer uitgelegd welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen.
 
© Nationale Zorggids