Normal_trauma-heli2_groningen_umcg_

(Novum) - Piloten van de traumahelikopter van het UMCG hebben de afgelopen weken veel last van beschijning vanaf de grond met laserpennen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Groningse ziekenhuis na berichtgeving van RTV Noord. De laserpennen zijn gevaarlijk, omdat de lasers de vliegeniers kunnen verblinden.

"Mensen doen het vaak uit onwetendheid", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Ze vinden het vaak bijzonder als er een helikopter voorbij vliegt en je kunt de helikopter goed zien door hem te beschijnen."

Ook elders hebben piloten vaak last van de laserpennen. De luchtverkeersleiding krijgt klachten uit heel Nederland. "Wij melden het weer aan de politie en die moet er uiteindelijk naartoe om kijken wat er aan de hand is", aldus een woordvoerder. "Maar dan is de vogel vaak al gevlogen."

Het UMCG kan weinig doen om het beschijnen tegen te gaan, vertelt de zegsvrouw. "Wij kunnen het alleen doorgeven aan de luchtverkeersleiding, veel meer dan dat kunnen we niet doen." Tweede Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) pleitte vorig jaar in Eenvandaag nog voor het verbieden van de laserpen, omdat hij vindt dat het 'digitale vlammenwerpers' zijn die voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.