Normal_lumc

(Novum) - De Belgische reumatoloog die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ontslagen wegens fraude met onderzoeksgegevens, kan ook niet langer aan de bak bij de Universiteit Antwerpen. De onderwijsinstelling meldt donderdag dat de Vlaamse vrouw niet langer gastprofessor is aan de universiteit.

Het LUMC maakte vorige week woensdag het ontslag van de medewerker bekend. De reumatoloog, een senior staflid, manipuleerde laboratoriumonderzoek bewust. De vrouw heeft bekend en haar ontslag aanvaard. De fraude werd ontdekt door directe collega's van de afdeling reumatologie. De reumatoloog zou de 'prestatiedruk van de academische werkomgeving' als zwaar hebben ervaren.

De vrouw vervulde bij de Universiteit Antwerpen, waar ze in 2002 doctoreerde, afgelopen academiejaar een 'beperkte lesopdracht'. Binnen de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen gaf ze als tijdelijk gastprofessor enkele colleges binnen het vakgebied van de reumatologie. Die opdracht krijgt geen vervolg, aldus de universiteit.

Wetenschappelijk onderzoek verrichtte ze de afgelopen jaren overigens niet aan de Universiteit Antwerpen. De universiteit bekijkt nog hoe het wetenschappelijk werk dat de vrouw in het verleden in Antwerpen uitvoerde, kan worden bestudeerd.