Logo_amphia

De operatiekamers (OK) van het Amphia Ziekenhuis in Breda, locatie Molengracht, voldoen niet aan de veiligheidseisen. Tijdens een onaangekondigd bezoek op 29 juli constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) negen “zwaarwegende tekortkomingen” in de operatiekamers van het ziekenhuis. Dit meldt Breda Vandaag.

In een vertrouwelijke brief aan alle medewerkers en medisch specialisten die op de OK-complexen van het Amphia Ziekenhuis werken schrijft het directiecomité dat volgens de IGZ procedures onvoldoende en niet consequent worden gevolgd. Het inspectieteam heeft tijdens het bezoek meegekeken op de holding/verkoever en de operatiekamers. Ook heeft de IGZ patiëntendossiers ingezien en gesprekken gevoerd met personeel.
 
De IGZ constateerde dat de debriefingsmomenten in de OK, waarbij het gehele OK-team essentiële informatie bespreekt, ongestructureerd verlopen en dat checklisten niet altijd worden gebruikt. Ook zou het personeel onnodig vaak gewisseld worden voor korte handelingen. Bij het klaarmaken van medicijnen vindt soms geen dubbelcheck plaats en personeel draagt mondkapjes niet altijd correct. 
 
De IGZ concludeert dat door deze nalatigheid de veiligheid van de patiënten in het geding kan komen. Het ziekenhuis krijgt vier weken de tijd om orde op zaken te stellen. Als dit niet gebeurt kan dat sluiting van alle operatiekamers op alle locaties van het Amphia Ziekenhuis betekenen.
 
Het directiecomité zegt in de brief zeer geschrokken te zijn van de bevindingen van de IGZ. “We hebben direct een actieplan met verbeterpunten opgesteld,” aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Alle medewerkers zullen verplichte scholing krijgen over infectiepreventie, medicatieveiligheid en communicatie en overdracht. Het toezicht zal strenger worden met dagelijkse controles op alle OK's. Ook is een zero-tolerancebeleid afgekondigd. Het niet naleven van richtlijnen of protocollen zal ernstige consequenties hebben voor de medewerkers van het Amphia Ziekenhuis.
 
© Nationale Zorggids