Logo_illu_ovaryb_eierstok_uterus_cervix_overium_wiki_-c_

Vanaf 1 september gaan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), ziekenhuis Rijnstate en het UMC St Radboud intensief samenwerken om de zorg voor vrouwen met eierstokkanker te verbeteren. Dat meldt de Gelderlander.

Gynaecologisch oncologen van het UMC St Radboud gaan op detacheringbasis aan de slag in de twee andere ziekenhuizen. De gynaecologisch oncoloog opereert niet alleen mee, zoals bij het CWZ en Rijnstate al jaren gebruikelijk is, maar houdt ook spreekuur op locatie en is zowel voor als na de ingreep bij de zorg betrokken. De ziekenhuizen denken het zorgtraject zo sneller te maken en de resultaten van operaties verder te verbeteren. Door de centralisatie van de zorg zullen gynaecologen en chirurgen vaker in de gelegenheid zijn om relatief zeldzame behandelingen uit te voeren, waardoor ze nog meer vaardigheid kunnen opdoen.

Jaarlijks worden er in Nederland circa 1200 nieuwe gevallen van eierstokkanker geconstateerd. Elk jaar overlijden er ongeveer 1000 vrouwen aan deze ziekte. Omdat de ziekte nagenoeg geen klachten geeft wordt eierstokkanker ook wel de ‘Silent Lady Killer’ genoemd. Ongeveer drie kwart van de patiënten meldt zich pas wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium is.

Sinds 2012 stelt de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) dat er altijd een gynaecologische oncoloog aanwezig moet zijn bij een operatieve ingreep voor ovariumcarcinoom (eierstokkanker). Het gaat namelijk om grote, complexe operaties die relatief gezien niet zo vaak voorkomen. De oncoloog uit het UMC St Radboud gaat op detacheringsbasis spreekuur draaien in het CWZ en Rijnstate. Het is voor het eerst dat op deze wijze in Nederland wordt gewerkt.

© Nationale Zorggids