Normal_purschuim_polyurethane2_wiki_-c_

(Novum) - Het risico op gezondheidsproblemen door isolatie met glas- en steenwol en pur wordt ernstig onderschat. Dat schrijft een groep artsen en wetenschappers dinsdag in een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer. Volgens de specialisten is er onvoldoende aandacht voor andere aandoeningen dan kanker.

De brief is ondertekend door onder meer toxicologen, longartsen en scheikundigen. Aanleiding voor het schrijven is het energieakkoord, waarin veel aandacht is voor het belang van het isoleren van bestaande woningen. De deskundigen zijn bang dat alleen naar de positieve kanten van isoleren wordt gekeken en niet naar de gezondheidsrisico's.

In het tv-programma Altijd Wat stellen de briefschrijvers dinsdagavond dat verkeerd gebruik van glas- en steenwol en pur grote gevolgen kan hebben. Zo kan het inademen van vezels van glas- en steenwol leiden tot longfibrose, een chronische aandoening die gepaard gaat met ademnood.

De deskundigen vinden dat de overheid isoleerders en bewoners moet informeren over de mogelijke nadelige effecten van het isolatiemateriaal, zo staat in de brief, die op de website van het NCRV-programma staat. Ze bieden minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), minister voor Wonen Stef Blok (VVD) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ook aan te helpen als ze informatie nodig hebben over het onderwerp.

Over het gebruik van pur voor het isoleren van woningen werden eerder al zorgen geuit. Het Meldpunt Purslachtoffers vindt dat minister Blok een onderzoek moet instellen naar de blootstelling aan de stof, zo liet het dinsdag weten. Een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van TNO laat volgens het meldpunt vragen onbeantwoord.