Normal_leeg_ziekenhuisbed_ziekenhuis

Voor het eerst in jaren is het aantal bezoeken aan de polikliniek van ziekenhuizen weer gedaald. Het aantal poliklinische bezoeken steeg sinds 2008 elk jaar. In 2012 daalde het aantal met 1,4 procent. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde brancherapport van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), zo meldt de Volkskrant.

Ook het aantal opnames in het ziekenhuis liet een daling zien, evenals de verblijfsduur in het ziekenhuis. Het aantal dagbehandelingen steeg in 2012 met 2,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De NVZ heeft geen verklaring voor deze daling. 'Misschien komt het door het hogere eigen risico, misschien komt het door zorgmijders. We proberen dat nu te onderzoeken', aldus een woordvoerder van de NVZ. Mogelijk komt over de oorzaken van de daling later dit jaar meer duidelijkheid.

Volgens de vereniging zijn ziekenhuizen de afgelopen jaren efficiënter gaan werken. Daardoor werd afgelopen jaar zorg geleverd voor 380 miljoen euro. Dat is vier procent minder dan vooraf beraamd werd. De uitgaven aan algemene ziekenhuizen bedroegen in de afgelopen 4 jaar zo'n 2,2 tot 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat aandeel is stabiel gebleven.

© Nationale Zorggids