Normal_radboud_medisch_centrum_centrale_ingang_nijmegen

(Novum) - Het UMC St Radboud publiceert vanaf donderdag de sterftecijfers voor longkanker en gynaecologische kanker. Op de website van het Nijmeegse ziekenhuis is voortaan onder meer te zien hoeveel mensen het ziekenhuis jaarlijks met deze soorten kanker behandelt en welk percentage het overleeft.

Volgens het ziekenhuis is het niet mogelijk de resultaten van alle vormen van kanker te publiceren, omdat er zo veel verschillende zijn. Daarom worden alleen de gegevens voor die vormen van kanker waar de groepen patiënten groot genoeg zijn openbaar gemaakt.

Bestuursvoorzitter Melvin Samsom spreekt donderdag in de Volkskrant van 'de volgende stap in de gezondheidszorg'. "In ons ziekenhuis zien we de patiënt steeds meer als onderdeel van het behandelteam. Wij willen dat hij samen met artsen keuzes maakt over zijn behandeling. Maar als je hem zo ziet, moet je hem ook maximaal informeren."

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil ziekenhuizen verplichten sterftecijfers openbaar te maken. Veel ziekenhuizen publiceren ze al, maar meestal is dat het totale sterftecijfer. Er zijn geen regels hoe de ziekenhuizen de gegevens moeten publiceren. Daarom zijn ze ook moeilijk met elkaar te vergelijken.