Normal_normal_1725

(Novum) - Onverzekerde patiënten die voor niet-acute zorg bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven komen, moeten vanaf dit najaar een voorschot van tweehonderd euro betalen. Het ziekenhuis volgt daarmee het voorbeeld van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, die deze maatregel zo'n twee jaar geleden al invoerden, zegt een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis vrijdag.

Momenteel krijgen onverzekerden achteraf een rekening opgestuurd. "Maar als ze die niet betalen, is dat op onze kosten. Hierdoor worden de behandelingen van mensen die wel zijn verzekerd duurder en dat is niet eerlijk", zegt de woordvoerder. Wie onverzekerd om een niet-acute behandeling vraagt, kan zich laten verzekeren of kan ervoor kiezen een voorschot te betalen.

Als het voorschot te hoog is, krijgt de patiënt het verschil terug. Als het te laag is, wordt de rest alsnog achteraf in rekening gebracht. Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop is ook van plan deze methode in te voeren.

Het is aan de specialist om te bepalen of acute zorg nodig is of niet. "Het is uiteraard niet de bedoeling dat iemand met een ambulance wordt binnengebracht en dat hij eerst moet pinnen voordat we hem helpen", zegt de woordvoerder.

Onverzekerde patiënten kunnen uit Nederland komen, maar het kan ook om buitenlandse seizoenswerkers of vakantiegangers gaan. De woordvoerder kon niet zeggen hoe vaak onverzekerden worden behandeld, waar ze vandaan komen of hoe vaak ze niet betalen. Wanneer de nieuwe werkwijze wordt ingevoerd is nog niet precies te zeggen. "Het betalen kan dan alleen met pin, maar we zijn de pinautomaten hiervoor nog aan het installeren."

Nederlanders zijn verplicht een zorgverzekering te hebben. Drie jaar geleden waren er in Nederland nog 290 duizend onverzekerden, maar in juni meldde het College voor Zorgverzekeringen dat dit is teruggebracht naar dertigduizend.