Normal_13793138750066_1

(Novum) - Suiker is zo verslavend dat het gebruik ervan door de overheid aan banden moet worden gelegd. Dat zegt directeur van de GGD in Amsterdam Paul van der Velpen maandag in De Telegraaf. De GGD-baas pleit voor een suikertaks of een wet die bepaalt hoeveel suiker in een product mag zitten.

Naast de suikertaks zouden scholen geen snoep en frisdranken meer aan mogen bieden en moeten producenten van sportdrankjes met veel suiker worden aangeklaagd vanwege misleidende reclame, vindt Van der Velpen, die suiker 'de gevaarlijkste drug van deze tijd' noemt.

Verder moeten zorgverzekeraars verslavingstherapie aanbieden aan mensen met overgewicht in plaats van diëten. Ook zouden gebruikers volgens de GGD-baas moeten worden gewezen op de gevaren van suiker. Dat kan door net als bij sigaretten op frisdranken een sticker te plakken met de waarschuwing dat suiker verslavend werkt en slecht voor de gezondheid is, aldus Van der Velpen.

De GGD-directeur baseert zich onder meer op onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Daaruit zou blijken dat wie suikers inneemt steeds meer wil, ook als het hongergevoel weg is. "Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment. Geef hem koekjes en hij eet door, ook al doet zijn maag pijn", legt Van der Velpen in de krant uit. De voedingsindustrie maakt daar volgens hem handig gebruik van door voedingsmiddelen onnodig zoeter te maken.