Normal_ambulance__2_

(Novum) - Wie eerste hulp nodig heeft voor een complexe aandoening moet straks verder reizen. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in een comlexe tak van spoedzorg, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) volgens Trouw.

Nederland telt 105 plekken waar eerste hulp wordt verleend. Vrijdag maakt de NVZ bekend hoe ze dat stelsel wil verbeteren. De koepelorganisatie wil dat ziekenhuizen per regio afspreken waar welke specialistische hulp wordt gegeven. Zo kan een ziekenhuis zich specialiseren in bijvoorbeeld eerste hulp bij beroertes. Eerder deze maand maakten de verzekeraars al bekend die kant op te willen.

Eenvoudige acute zorg, zoals kijken of een bot is gebroken, moet wel in de buurt mogelijk blijven, maar dan vaker bij een huisartsenpost dichtbij de eerste hulp.

Verzekeraarsvoorzitter André Rouvoet vergelijkt het in de krant met de behandeling van ernstige brandwonden. "Iedereen accepteert dat je daarvoor het beste naar een van de drie gespecialiseerde centra in Nederland kunt gaan."