Normal_radboud_medisch_centrum_centrale_ingang_nijmegen

Het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen moet een voormalig hoogleraar en hoofd van de afdeling radiologie een afkoopsom van 4 ton betalen. Dat meldt Medisch Contact.

Het academische ziekenhuis wordt daarnaast aansprakelijk gesteld voor de schade die zijn onterechte ontslag heeft veroorzaakt. In totaal kan de rekening voor het ziekenhuis oplopen tot ruim 9 ton, aldus de advocaat van de radioloog. Naast een schadevergoeding zal het Radboud de rente en de juridische kosten moeten vergoeden, die vele tienduizenden euro’s bedragen.

In 2008 kreeg de radioloog te horen dat het Radboud umc als gevolg van een reorganisatie niet langer met hem verder wilde en kreeg hierbij een afkoopsom aangeboden van 4 ton. Vlak voor zijn definitieve vertrek in oktober werd de hoogleraar echter op staande voet en zonder afkoopsom ontslagen wegens vermeende fraude met kostendeclaraties. De man stapte naar de rechter. Volgens hem had het academische ziekenhuis de fraudebeschuldiging opgevoerd om de afgesproken afkoopsom niet te hoeven betalen.

Vorig jaar stelde de rechtbank in Arnhem het ziekenhuis echter in het gelijk, en veroordeelde de radioloog tot betaling van een schadevergoeding van 177.000 euro. Hierop ging hij in hoger beroep. Uit een recent arrest van het gerechtshof in Arnhem blijkt dat de radioloog zijn hoger beroep op vrijwel alle punten heeft gewonnen. Het Hof oordeelde dat er geen sprake was van fraude en acht het ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd.

© Nationale Zorggids