Normal_konijn

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat voor het eerst sinds 1953 in Nederland iemand besmet is geraakt met de infectieziekte tularemie, ook bekend als konijnen-koorts. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en komt vooral voor bij hazen, konijnen en insecten. Dat meldt Trouw.

Een woordvoerder van het RIVM: 'Het is bijzonder, maar niet onverwacht'. Eerder dit jaar werd in een Limburgs natuurgebied al een haas met deze ziekte gevonden. De bacterie kan van dier op mens overgaan. Een besmetting van mens op mens is niet bekend. Patiënten krijgen meestal zweren op de huid, maar oogontstekingen, opgezette lymfeklieren, diarree of longontsteking kunnen ook voorkomen. De kans op overlijden is klein.

De man die besmet is geraakt met tularemie werd tijdens een verblijf in hetzelfde gebied gebeten door dazen. Waarschijnlijk heeft het insect de besmette haas gebeten en daarna de man. De man gaf namelijk zelf aan geen contact te hebben gehad met dode hazen of andere dieren. Hij is na de insectenbeet behandeld met antibiotica.

De laatste keer dat in Nederland een besmetting met tularemie werd gemeld was in 1953. hierbij ging het om een Limburgs gezin van acht mensen. Zeven van hen werden ziek na het eten van een haas die waarschijnlijk niet goed doorbakken was. In andere landen komt de besmetting vaker voor bij mensen, vooral bij personen die met besmette karkassen te maken hebben zoals jagers en stropers.

© Nationale Zorggids