Normal_implantaten

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) praat binnenkort met de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) over het advies aan vrouwen met borstimplantaten van de merken PIP of M-Implants. Aanleiding is een onderzoeksrapport over de implantaten van het Franse bedrijf.

Uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek blijkt dat de implantaten geen verhoogd gezondheidsrisico met zich meebrengen. Ze scheuren weliswaar vaker dan andere implantaten, maar een lek heeft geen ernstige gevolgen.

Het rapport is opgesteld door de wetenschappelijke commissie voor nieuwe gezondheidsrisico's (Scenihr) van de Europese Commissie. De commissie adviseert vrouwen die de implantaten nog hebben hun protheses regelmatig te laten controleren.

De inspectie en de NVPC adviseerden vrouwen met PIP-implantaten in januari vorig jaar de protheses te laten verwijderen vanwege de verhoogde kans op scheuren en lekken. Het is niet bekend hoe veel vrouwen dat sindsdien gedaan hebben. Destijds hadden duizend tot veertienhonderd vrouwen in Nederland de implantaten van het Franse bedrijf bedrijf Poly Implant Prothèse.

De IGZ en de vereniging gaan nu kijken wat het rapport betekent voor het advies.