Logo_medisch_centrum_alkmaar

Het Medisch Centrum Alkmaar is volgens Elsevier het beste ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis behaalde de maximale score voor patiëntgerichtheid, veiligheid en effectieve zorg. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordeling van Elsevier.

Ten opzichte van vorig jaar is het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam het meest verbeterd. Het ziekenhuis kampte in 2011 met een klebsiellabacterie, waardoor patienten overleden. Na onderzoek bleek het ziekenhuis richtlijnen genegeerd te hebben, maar blijkt zich flink te hebben verbeterd: Maasstad Ziekenhuis heeft dit jaar de maximale score voor medische zorg en effectiviteit. 
 
Tegenhanger van het Medisch Centrum Alkmaar is het Refaja Ziekenhuis te Stadskanaal. Het Refaja bezet de onderste plaats van de lijst en behaalde de laagst mogelijke score. 
 
Elseviers lijst van beste ziekenhuizen wordt elk jaar samengesteld op basis van 542 indicatoren. De lijst is niet bedoeld als ranglijst, maar als overzicht van ziekenhuisprestaties ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Er wordt niet gekeken naar individuele ingrepen, omdat daarover te weinig openbare informatie beschikbaar is. Dit jaar is het voor het eerst dat er onderscheid is gemaakt tussen universitaire en gewone ziekenhuizen. Van de universitaire ziekenhuizen blijkt het AMC in Amsterdam het beste te scoren. 
 
© Nationale Zorggids