Logo_logo_igz_inspectie_gezondheidszorg

(Novum) - Drie voormalige cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, waar in 2010 een onverklaarbaar hoog sterftecijfer werd geregistreerd, moeten voor de tuchtrechter verschijnen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bereidt een aanklacht tegen de drie voor, bevestigt een woordvoerder.

Waarvan de drie worden beschuldigd, wilde de zegsvrouw nog niet kwijt. Waarschijnlijk worden ze beschuldigd van onzorgvuldig handelen waardoor patiënten onnodig gevaar liepen.

Het Openbaar Ministerie liet vorige maand nog weten dat de betrokken cardiologen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Bestudering van de aangiften leverde onvoldoende verdenking van strafbare feiten op.

Het hoge aantal doden in het ziekenhuis kwam vorig jaar aan het licht. Het ziekenhuis werd onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie werd gesloten. De cardiologen, die mogelijk fouten hadden gemaakt, moesten hun werkzaamheden neerleggen.

Het ziekenhuis in Spijkenisse werd na een faillissement overgenomen door drie ziekenhuizen uit de regio. Dankzij de doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum kon een groot deel van het personeel aan de slag blijven.