Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

De houding ten opzichte van patiëntveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen jaren op bijna alle terreinen verbeterd. Sinds een aantal jaren werken ziekenhuizen heel gericht aan de veiligheid van patiënten. Dit werpt vruchten af, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Volgens het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) is patiëntveiligheid gebaat bij een open en lerende houding van zorgverleners. In 2008 werd er een veiligheidsprogramma opgezet om potentieel vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen terug te dringen. Het instituut onderzocht de stand van zaken in 2012 en keek of de patiëntveiligheidscultuur sinds 2007 is veranderd. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een vragenlijst, die door 10.384 medewerkers uit 57 ziekenhuizen werd ingevuld.

Ongeveer de helft van de medewerkers vindt de patiëntveiligheid op de eigen afdeling 'zeer goed' of 'uitstekend' en 47 procent vindt de patiëntveiligheid 'acceptabel'. Verplegend personeel is over het algemeen negatiever dan medisch en overig personeel. Het 'teamwork binnen afdelingen' scoort het beste, gevolgd door 'open communicatie'. De 'samenwerking tussen afdelingen', 'meldingsfrequentie' en 'steun vanuit het management' worden als minst goed beoordeeld, maar zijn tegelijk ook het meest verbeterd ten opzichte van 2007.

© Nationale Zorggids