Normal_kaak_hoofd_tanden_gezicht_radiologie_foto_isabella_007

Vier kaakchirurgen van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis hebben ruim een half miljoen euro aan vergoeding ontvangen voor het gebruik van röntgenapparatuur, die niet in hun bezit was. Dat blijkt uit een vonnis van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg, dat in handen is van Medisch Contact.

De Eindhovense kaakchirurgen gebruikten tot 2008 hun eigen röntgenapparatuur, en kregen daarvoor een vergoeding als compensatie voor aanschafkosten en onderhoud. Hierin kwam vijf jaar geleden verandering toen zij de bestaande apparatuur wilden vervangen en uitbreiden. Door nieuw beleid in het Catharina Ziekenhuis werd echter bepaald dat de apparatuur in eigendom van de zorginstelling moest zijn, met het oog op aansprakelijkheid in geval van ongelukken door gebrekkig onderhoud.

Daarom schafte het Catharina Ziekenhuis de benodigde röntgenapparatuur aan voor ongeveer 300.000 euro. Ook ging het ziekenhuis ermee akkoord dat de maatschap van kaakchirurgen de vergoedingen voor de apparatuur zou blijven ontvangen. Waarom het ziekenhuis dat destijds toestond, is tijdens de behandeling van de zaak 'niet geheel duidelijk geworden', aldus het Scheidsgerecht.

Uit het vonnis blijkt dat de maatschap van kaakchirurgen ongeveer vier jaar lang een voordeel had van 135.000 tot 150.000 euro per jaar. In totaal ontvingen zij 540.000 euro tot 6 ton, zonder dat daar iets tegenover stond. Het ziekenhuis draaide op voor het exploitatietekort op de röntgenapparatuur.

De ongebruikelijke regeling werd door bestuursvoorzitter Piet Batenburg in 2011 nog eens tegen het licht gehouden. Batenburg, die was aangetreden nadat de afspraak was gemaakt, besloot er per januari 2013 een streep door te halen. De kaakchirurgen stapten daarop naar het Scheidsgerecht, een arbitragerechtbank voor conflicten tussen zorginstellingen en artsen. Die oordeelde dat het ziekenhuis de afspraak eenzijdig mag opzeggen.

© Nationale Zorggids