Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

Een kwart van de medewerkers in de zorg is ook mantelzorger. Het percentage mantelzorgers in de zorg ligt hiermee hoger dan het landelijk gemiddelde, waarbij een op acht werknemers ook mantelzorgtaken heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Werk en Mantelzorg onder 5000 respondenten, zo meldt Ziekenhuis.nl.

Dat het percentage mantelzorgers in de zorg hoger ligt dan gemiddeld, is voor een deel te verklaren door het gegeven dat er in de zorg veel vrouwen werken en dat de gemiddelde leeftijd in de zorg hoger ligt. Veel mantelzorgers zijn mensen uit deze groep.

Een opvallend gegeven uit het onderzoek is dat veel leidinggevenden niet op de hoogte zijn van de mantelzorgtaken van de medewerkers. Collega’s blijken wel iets vaker op de hoogte, al wil dat niet zeggen dat er ook over gesproken wordt. Over het algemeen wordt er weinig rekening gehouden met de mantelzorger, terwijl mantelzorgers vaak graag minder uren zouden willen werken met meer flexibele werktijden.

Stichting Werk en Mantelzorg pleit voor het beter bespreekbaar maken van mantelzorgtaken. Met dit doel is door de stichting een bewustwordingspakket ontwikkeld dat ziekenhuizen moet stimuleren om aan de slag te gaan met een mantelzorgvriendelijk beleid.

© Nationale Zorggids