Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

(Novum) - De lange griepgolf van vorig griepseizoen heeft waarschijnlijk duizenden doden geëist. Het aantal sterftegevallen per week lag soms vijfhonderd hoger dan vooraf werd verwacht, blijkt vrijdag uit een rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het valt niet met zekerheid te zeggen hoeveel doden de griep heeft geëist omdat bij lang niet alle overledenen de doodsoorzaak wordt onderzocht. Het instituut houdt dan ook een slag om de arm. Dat tijdens de epidemie langdurig een verhoogd aantal sterftegevallen werd waargenomen, kan 'mogelijk deels aan de griep worden toegeschreven', meldt het rapport.

Eerder werd al gemeld dat de griepepidemie de langstdurende in twintig jaar was, nu blijkt het met een duur van achttien weken zelfs de langste in 25 jaar te zijn. Dat de epidemie zo lang aanhield, kwam doordat er vier verschillende griepvirussen rondwaarden. De vaccins speelden ook een rol. Die werkten tegen drie soorten redelijk of goed, maar beschermden slecht tegen het vierde virustype.

Het aantal sterfgevallen per week schommelt doorgaans rond de 2500, met een dal van rond de 2250 in november en een piek van zo'n 2750 in april. Dit jaar lag de piek op zo'n 3250. Bij het griepseizoen was de piek korter en lag die op zo'n 3000. Bij de jaren daarvoor zat het hoogtepunt rond de 2750.