Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Tweede Kamerlid voor de SP Henk van Gerven heeft in de Kamer vragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid over het verdwijnen van de afdeling klinische verloskunde uit het ziekenhuis in Hengelo. Dat meldt RTV Oost.

Het gerucht dat al enige tijd de ronde deed, is nu bevestigd: vanaf september volgend jaar kunnen vrouwen niet meer bevallen in de vestiging van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Hengelo. Het ziekenhuis, met een tweede locatie in Almelo, gaat met het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede samenwerken in de verloskundige zorg. Zwangere vrouwen uit Hengelo kunnen dan alleen nog terecht in Almelo of Enschede voor hun bevalling.

Volgens ZGT en MST is er te weinig geld en zijn er te weinig mensen om de kraamzorg in drie ziekenhuisvestigingen op een hoog peil te houden. Twee jaar geleden dreigde sluiting voor de kraamafdeling van de locatie in Almelo. Na protesten werd sluiting ternauwernood voorkomen.

Ook de beslissing om de afdeling verloskunde in Hengelo te sluiten stuit op weerstand. De lokale SP-fractie in Hengelo voert een handtekeningenactie en staat op marktdagen bij de Beren op de Hengelose markt. Er zijn momenteel 1700 handtekeningen verzameld.

Beide ziekenhuizen zien een meerwaarde in samenwerking. Volgens gynaecologen, verloskundigen en artsen van ZGT en MST zal de kwaliteit van de verloskundige zorg hierdoor verbeteren en kindersterfte tijdens de zwangerschap en bij de geboorte beter teruggedrongen kunnen worden.

Van Gerven wil nu van minister Schippers weten hoe zij denkt over het verdwijnen van de verloskundige zorg uit Hengelo en wat zij eventueel gaat doen om sluiting te voorkomen.

© Nationale Zorggids