Normal_anophelesgambiaemosquito_malaria_malariamug

Een onderzoeksteam van het Radboudumc heeft een subsidie van 3,4 miljoen euro ontvangen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het team werkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen malaria. Dat meldt het Radboudumc.

Malaria blijft een van de meest voorkomende, ernstige infecties in de wereld. Iedere minuut sterven twee jonge kinderen in Afrika aan malaria. De afgelopen jaren daalde het aantal malariagevallen enigszins door een beter gebruik van geneesmiddelen en geïmpregneerde klamboes die beschermen tegen malariamuggen. De ingezette daling wordt onder andere bedreigd door ontwikkeling van resistentie tegen de bestaande medicijnen. Een effectief vaccin tegen malaria is helaas nog altijd niet beschikbaar, maar wel een voorwaarde voor de controle en uiteindelijke uitroeiing van malaria.

Onderzoekers van het ziekenhuis in Nijmegen zijn er eerder al in geslaagd om een afweerreactie bij proefpersonen in een laboratorium op te roepen die volledige bescherming biedt tegen nieuwe infecties. Deze resultaten waren aanleiding voor de Bill & Melinda Gates Foundation om de subsidie toe te kennen voor verder klinisch onderzoek.

Hoogleraar Medische Parasitologie Robert Sauerwein van het Radboudumc: 'We willen het mechanisme waarop de afweer ontstaat heel nauwkeurig analyseren. Met die kennis kunnen we vaccins op een gerichte, rationele manier verder ontwikkelen.'

© Nationale Zorggids