Borstimplantaten van siliconen wel degelijk schadelijk

(Novum) - Klachten door siliconen borstprotheses moeten serieus worden genomen. Ze zijn reëel en kunnen vooral optreden bij vrouwen die al allergische klachten hadden, concludeert het VUmc dinsdag uit een onderzoek.

Het medisch centrum van de Vrije Universiteit onderzocht tachtig vrouwen met siliconen borstprotheses die klachten hebben. Sommigen hadden alleen last van lokale borstpijn, maar de klachten kunnen zich ook verspreiden over de rest van het lichaam en tot vermoeidheid, gewrichtspijn en stijfheid leiden. Ook concentratiestoornissen treden op. De vrouwen hebben dan moeite met het vinden van de juiste woorden.

Als de implantaten worden verwijderd, leidt dat in 69 procent van de gevallen tot het verminderen van de klachten. Bij het onderzoek bleek ook dat driekwart van de onderzochte vrouwen al een allergie had voordat ze last van de implantaten kregen. Het kan dan gaan om allergie voor de huisstofmijt, voor sieraden, voor bepaalde voeding enzovoorts. Hun allergie werd heviger na het inbrengen van de implantaten.

Het VUmc vermoedt dat de gevoeligheid voor siliconen genetisch is bepaald, net als allergiën voor andere zaken. In een vervolgonderzoek wil het medisch centrum nagaan of valt te voorspellen welke vrouwen last krijgen van siliconen borstprotheses en welke niet.

Klachten die ontstaan door borstprotheses zouden te vaak naar het rijk der fabelen worden verwezen. Artsen moeten patiënten met deze klachten volgens het VUmc serieus nemen. Na het uitsluiten van mogelijke andere oorzaken moet er serieus rekening mee worden gehouden dat klachten inderdaad door de protheses optreden.