Normal_3d_printer

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft een gift gekregen voor de aanschaf van een 3D-printer, waarmee neuzen en oren gereconstrueerd kunnen worden voor slachtoffers met brandwonden. Dat meldt de Volkskrant.

Met de aanschaf van de geavanceerde printer kan de Brandwonden Stichting een volgende stap zetten bij de hulp aan verminkte personen. 'Bij verbranding zijn oren en neuzen erg kwetsbaar, want kraakbeen groeit niet terug', zegt arts-onderzoeker Ernst Jan Bos. De komst van een 3D-printer moet ervoor zorgen dat er een biologisch afbreekbare mal gemaakt wordt waarin het nieuwe kraakbeen in de juiste vorm kan groeien. De geprinte mal wordt onder de huid aangebracht bij de patiënt. Het nieuwe kraakbeen kan in de juiste driedimensionale vorm groeien tot een nieuw lichaamsdeel.

De onderzoeksgroep wordt gefinancierd door de Brandwonden Stichting en bestaat uit artsen en onderzoekers van het Brandwondencentrum Beverwijk en VU Medisch Centrum. Het is die artsen al gelukt om in het laboratorium kraakbeen te vormen uit kraakbeencellen en stamcellen van de patiënt.

De 3D-printer kan worden aangeschaft na een gift van het 3M Fonds. De Brandwonden Stichting en de ALS Liga België kregen maandag in Zoetermeer tijdens de finale van de Grote Gift de meeste stemmen. Beide instellingen ontvangen 27.000 euro.

© Nationale Zorggids