Normal_normal_gender_transgender_logo_travestiet_vrouw_man

(Novum) - Transgenders die van geslacht willen wisselen kunnen voorlopig niet meer terecht in het VUmc. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft een tijdelijke stop afgekondigd voor genderpatiënten. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdag na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

Het VUmc kan de toeloop niet aan van mensen die onvrede hebben met hun geslacht. Het ziekenhuis beschikt daarnaast over te weinig geld voor de operaties. Vorige maand kondigde het VUmc al aan een tijdelijke stop te overwegen.

Het aantal mensen dat zich wil laten behandelen steeg in de afgelopen drie jaar met bijna tweehonderd procent. Jaarlijks melden zich zo'n vierhonderd volwassenen en ruim tweehonderd kinderen. De genderkliniek van het VUmc, die landelijk zo'n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten biedt, heeft daarvoor een budget van tien miljoen euro nodig. Het ziekenhuis ontvangt nu ruim drie miljoen van de zorgverzekeraars.

Het VUmc kan nog niet zeggen hoelang de stop duurt. Het ziekenhuis wil zo snel mogelijk in gesprek met verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid over een nieuwe verdeling van zorgbudgetten. Daarvoor is nog geen datum geprikt, aldus de woordvoerder.

Momenteel hebben zich bij het VUmc tweeduizend mensen aangemeld voor een operatie. De patiënten staan op de wachtlijst of zijn al in behandeling.