Normal_rechter

(Novum) - De verzekeraar van het deze zomer failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, Medirisk, is door de curator en de nieuwe eigenaren voor de rechter gesleept. Volgens de curatoren weigert Medirisk tegen de afspraken in claims van patiënten te honoreren die na het faillissement werden ingediend. Dat heeft curator Onno Houtschild vrijdag laten weten.

Door de weigering krijgen door het ziekenhuis gedupeerde patiënten mogelijk geen schadevergoeding. Het Ruwaard van Putten kwam mede in de financiële problemen door het hoge aantal doden in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis werd op 24 juni failliet verklaard. Volgens de curatoren is die dag afgesproken met Medirisk dat de aansprakelijkheidsdekking tot en met 1 juli zou doorlopen. "De behandelingen in het ziekenhuis konden immers niet meteen worden stilgelegd", schrijven de curatoren. De verzekeringspremie was ook al voor heel 2013 betaald.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd overgenomen door drie ziekenhuizen in de regio. Die overname werd op 1 juli bekrachtigd. Toen werd de verzekering bij Medirisk overgenomen door de nieuwe rechtspersoon, het Spijkenisse Medisch Centrum.

Volgens de curatoren stelt Medirisk nu dat de verzekering voor de oude rechtspersoon, het Ruwaard van Putten, op 1 juli afliep. Latere claims die betrekking hadden op daarvoor opgelopen schade, worden dan ook niet uitbetaald. Volgens de curatoren is dit in strijd met de polis en de gemaakte afspraken. "Ook is het niet fair naar de patiënten."

Als Medirisk de claims niet honoreert, zijn de gedupeerden slechts een van de vele eisers van de failliete boedel. Volgens de laatste schatting van de curatoren bedraagt de totale schuld van het Ruwaard van Putten ruim 55 miljoen euro.

Het kort geding tegen Medirisk dient op 28 januari in Utrecht. Medirisk was niet direct bereikbaar voor commentaar.