Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

Het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp heeft een speciale afdeling ingericht voor ouderen met een gebroken heup. Op de zogeheten Geriatrie Trauma Unit werken verschillende specialismen samen om te voorkomen patiënten uit deze kwetsbare groep langer dan nodig in het ziekenhuis verblijven door complicaties na operatie aan de heup. Dit meldt Spaarne Ziekenhuis.

“Ouderen die hun heup breken vormen een bijzonder kwetsbare groep patiënten,” zegt klinisch geriater Hanna van der Jagt. “In het Spaarne Ziekenhuis gaat het om 175 tot 200 patiënten per jaar. Ze hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Als ze dan ook nog aan een heup geopereerd moeten worden, lopen ze een groot risico op complicaties, als een infectie of verwardheid. En dat betekent dat patiënten onnodig lang in het ziekenhuis moeten verblijven.”

Op de verpleegafdeling chirurgie heeft het Spaarne Ziekenhuis nu een Geriatrie Trauma Unit ingericht, een speciale afdeling met zes bedden en een huiskamer. De specialismen Geriatrie, Orthopedie en Chirurgie werken nauw met elkaar samen vanaf opname tot het ontslag van een patiënt. “Iedere patiënt krijgt nog voor de operatie een uitgebreid onderzoek. We bekijken of er sprake is van andere klachten, maar ook of er risico bestaat op bijvoorbeeld delier [plotselinge verwardheid, red.] of ondervoeding. Zo kunnen we direct inspelen op de persoonlijke situatie en op de behoeften van de patiënt,” aldus Van der Jagt.

De huiskamer is een belangrijke plek op de Geriatrie Trauma Unit. Al een dag na de operatie gaan patiënten naar de huiskamer. Patiënten eten hier gezamenlijk en twee keer per week zijn er activiteiten onder begeleiding van de afdeling Activiteitenbegeleiding. Dit draagt bij aan het herstel van de ouderen en zorgt ervoor dat ze sneller weer op de been zijn en dat er alweer een dagritme is.

© Nationale Zorggids