Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

(Novum) - De wereldwijde commerciële handel in bloedplasma vormt een gezondheidsrisico, ook voor Nederland. De handel in bloedplasma neemt wereldwijd toe, terwijl men het in landen als China niet zo nauw neemt met de veiligheidseisen. Dat stellen onderzoeker Cees Smit en bioloog Annemarie de Knecht-van Eekelen in een artikel in vakblad Medisch Contact.

Ook in Nederland zijn langer houdbare bloedproducten van buitenlandse producenten verkrijgbaar. De buitenlandse bloedproducten kunnen in Nederland worden voorgeschreven door artsen.

Europa wordt volgens Smit en De Knecht steeds afhankelijker van Amerikaanse en Chinese donoren. Deze landen staan volgens hen bloedinzameling tegen betaling toe. In China zouden illegale inzamelpunten bestaan.

De Europese richtlijnen verbieden de inzameling van plasma van betaalde donoren, maar steeds meer landen in Europa, waaronder Oostenrijk en Duitsland, wijken van deze richtlijnen af. Daardoor dreigt Europa volgens de auteurs de controle te verliezen over de inzameling en verspreiding van bloedplasma. Zij pleiten ervoor dat Europa verklaart bloed niet over te laten aan de vrije markt.

Smit, die zelf lijdt aan hemofilie, kreeg ruim tien jaar geleden een eredoctoraat toegekend van de Universiteit van Amsterdam voor zijn werk op het terrein van hemofilie, patiëntenparticipatie en medische biotechnologie. De UvA noemde hem destijds hemofilielobbyist. Annemarie de Knecht- van Eekelen studeerde biologie en promoveerde in de geneeskunde.