Logo_umcg-logo-groningen

Onderzoekers Bianca Brundel en Jan-Renier Moonen ontvangen vandaag allebei de Dekkersbeurs van de Nederlandse Hartstichting. Deze beurs wordt toegekend aan talentvolle hart- en vaatonderzoekers. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Bianca Brundel van de afdeling Klinische farmacologie werkt aan de ontwikkeling van een behandeling die boezemfibrilleren geneest door beschadigingen aan de hartspiercel te repareren. Boezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis, die ernstige gevolgen kan hebben. Tijdens een aanval van boezemfibrilleren trekken de boezems niet goed samen en staat het bloed als het ware stil. Daardoor kunnen bloedstolsels ontstaan, die door kunnen schieten naar de hersenen. Als dat gebeurt kan er een herseninfarct optreden. Bij veel patiënten wordt boezemfibrilleren uiteindelijk chronisch. Boezemfibrilleren tast de hartspiercellen namelijk zodanig aan, dat de hartspiercellen steeds gevoeliger worden voor boezemfibrilleren.

Jan-Renier Moonen is arts op de afdeling kindercardiologie in het Centrum voor Congenitale hartafwijkingen. Hij ontvangt de beurs voor zijn onderzoek naar een mogelijke therapie voor patiënten met PAH (pulmonale arteriële hypertensie). Dit is een levensbedreigende aandoening die vooral jonge mensen treft en gekenmerkt wordt door een verhoogde bloeddruk in de longen. Dit wordt veroorzaakt door een toenemende vernauwing van de bloedvaten. De huidige therapieën bieden nog geen perspectief op genezing, waardoor de levensverwachting van deze patiënten zeer beperkt is.

Het winnen van de beurzen stelt beide onderzoekers in staat om hun onderzoek in de komende jaren voort te zetten. Brundel ontvangt een 'Established Investigator' beurs waarmee ze vijf jaar lang onderzoek kan doen. Moonen ontvangt de beurs 'Kindercardiologisch onderzoeker' voor twee jaar onderzoek, waarvan een gedeelte zal worden uitgevoerd aan de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten.

© Nationale Zorggids