Normal_erasmus_mc_hoofdingang

Vanaf eind januari zullen ongeveer vijfhonderd Vwo'ers en honderd basisscholieren weer aan de slag gaan met het project Viruskenner. Het project moet jongeren bewust maken van het bestaan van virussen en de risico’s die zij meebrengen. Op 23 en 24 januari wordt het project feestelijk ingeluid in het Erasmus MC. 

Viruskenner is een initiatief van het Viroscience lab van het Erasmus MC en de Cirion Foundation, een organisatie die wetenschap dichterbij jongeren en de samenleving wil brengen. Zeven Vwo-scholen uit het hele land en twee basisscholen doen mee aan deze vierde editie. De scholieren gaan hun leeftijdsgenoten aanleren hoe zij zich kunnen wapenen tegen de gevaren van infectieziekten. Ze mogen zelf kiezen hoe ze dit doen: met folders of posters op school, met een game of via de social media op internet. Dit jaar gaat Viruskenner voor het eerst de grens over: een basisschool in Paramaribo met tachtig leerlingen heeft zich aangesloten bij het project.

Tot aan de gezamenlijke slotdag in april werken de Vwo'ers elke week aan hun onderwerp van Viruskenner. Een coach/viroloog van het Erasmus MC helpt hen aan informatie over infectieziekten en virussen. De leerlingen ontwikkelen tijdens die lessen tevens hun voorlichtingsprogramma.

Belangstellenden kunnen terecht op de website www.planetvirus.nl, waarop potentiële Viruskenners allerlei informatie over virussen en infectieziekten kunnen lezen. Op deze website komen ook filmpjes van de deelnemende leerlingen te staan.

© Nationale Zorggids