Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

De controle op borstkanker bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar kan op enkele punten worden verbeterd. Dat schrijft de Gezondheidsraad vandaag in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, zo meldt Trouw.

Met name de begeleiding van vrouwen die onterecht een slechte uitslag kregen is voor verbetering vatbaar. Het blijkt dat deze vrouwen hierna nog extra controles op borstkanker ondergaan. De Gezondheidsraad concludeert desondanks wel dat de voordelen van borstkankerscreening opwegen tegen de nadelen. Het effect van de screening is dat jaarlijks 775 sterfgevallen aan borstkanker worden voorkomen. Als nadelen van de controle worden genoemd dat het leidt tot overbehandeling en dat vrouwen onnodig ongerust worden gemaakt omdat ze vals alarm kregen.

Overigens kan het onderzoek borstkanker niet helemaal uitsluiten. Soms krijgt iemand in de twee jaar tussen de onderzoeken alsnog de diagnose borstkanker, zo schrijft de Gezondheidsraad. Vrouwen krijgen vanaf hun vijftigste levensjaar iedere twee jaar een uitnodiging voor het laten maken van een borstfoto. Als op de foto een afwijking te zien is krijgt een vrouw een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor vervolgonderzoek.

© Nationale Zorggids