Normal_brancard_ehbo_ambulance_trauma

Van de negen ziekenhuizen in de regio West in Zuid-Holland hebben er straks drie geen enkele spoedvoorziening meer. Ook wordt de intensive care (ic) van zes van de negen ziekenhuizen omgezet in een post-anesthesia care unit (PACU). Dat meldt Medisch Contact.

Dat blijkt uit het Regioplan Acute Zorg voor de regio West, dat in opdracht van van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is opgesteld door een team van vertegenwoordigers van zes zorgverzekeraars. Als de plannen doorgaan, verliest Zoetermeer (met bijna 125.000 inwoners) alle faciliteiten voor spoedopvang, doordat het Langelandziekenhuis straks noch een SEH, noch een Spoedpost krijgt. Ook Ziekenhuis Bronovo (Den Haag) en het Diaconessenhuis (Leiden) raken deze kwijt.

Ook in de intensieve zorg in Zuid-Holland vallen klappen. Als het aan de zorgverzekeraars ligt hebben straks alleen nog het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een ic van niveau 3. Bij alle andere zes ziekenhuizen wordt de ic (niveau 1 of 2) omgezet in een PACU.

De plannen voor concentratie van verschillende onderdelen van spoedzorg worden gemaakt door alle zorgverzekeraars samen. Het Regioplan West is in lijn met de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg, die Zorgverzekeraars Nederland in februari 2013 publiceerde. Het plan kan rekenen op flink verzet van de ziekenhuizen. Volgens een arts, die anoniem wil blijven, betekenen de plannen voor 95 procent van de spoedpatiënten die nu nog in kleinere ziekenhuizen worden opgevangen een verslechtering van de zorg. 'Zij moeten immers langer rijden naar een ziekenhuis met een spoedpost. Dat kost tijd en geld, en vergroot de kans op overlijden.’

© Nationale Zorggids