Normal_chirurgie_operatiekamer

(Novum) - De derde onderhandelingsronde over een nieuwe cao voor schoonmakers heeft werkgevers en bonden nauwelijks dichter bijeengebracht. Dat meldt FNV Schoonmaak donderdag in een verklaring. "De schoonmakers zijn het wachten beu", aldus de bond. Als de vorderingen zo 'gering' blijven, volgen er mogelijk stakingen met een minder 'vriendelijk karakter', dreigt FNV.

De bonden vinden dat schoonmakers te weinig tijd krijgen om hun werk goed te doen. Zo krijgen ze gemiddeld negentig seconden om een klaslokaal schoon te maken en tien minuten voor een operatiekamer, zegt FNV Schoonmaak. Volgens de bond leeft 69 procent van de 150 duizendschoonmakers in Nederland onder de armoedegrens. Ook krijgen ze vaak niet doorbetaald bij ziekte.

De schoonmakers voerden afgelopen weken al meerdere keren actie. Ze kozen daarbij voor een 'omgekeerde staking', waarbij ze onder meer scholen en ziekenhuizen uitbundiger poetsten dan normaal. Zo namen zij donderdag gebouwen van de Universiteit van Amsterdam grondig onder handen.

Als de werkgevers bij de volgende onderhandelingen op 5 maart nog zo onbeweeglijk blijven, 'kan het vriendelijke karakter van de omgekeerde stakingen wel eens heel snel omslaan', stellen de bonden. Ze verwijzen daarbij naar de langdurige stakingen in 2010 en 2012, toen schoonmakers respectievelijk negen en zestien weken lang hun werk neerlegden.