Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Een combinatie van variaties in vele genen bepalen, samen met omgevingsfactoren, het ontstaan van de eetstoornis anorexia nervosa. Enkele van de in totaal 76 gevonden genen bleken eerder al een rol te spelen in het ontstaan van autisme en ADHD. Dit meldt UMC Utrecht.

De ontdekkingen werden gedaan in wereldwijd genetisch onderzoek bij bijna drieduizend patiënten met anorexia. Het was al langer bekend dat anorexia nervosa vaker binnen bepaalde families voorkomt. Uit het onderzoek komt niet duidelijk één gen naar voren die de eetstoornis veroorzaakt. Het gaat om een combinatie van variaties in veel genen waarvan nog onderzocht moet worden welke genen echt belangrijk zijn voor het ontstaan van de ziekte.

De 76 genen die zijn geïdentificeerd hebben allemaal te maken met het vormen van het zenuwstelsel en werden eerder al in verband gebracht met autisme en ADHD. DNA-onderzoek onder een grotere groep patiënten moet verdere duidelijkheid geven over de rol van de genen in het ontstaan van anorexia en het beloop van de ziekte. Begrip van de risicofactoren en het ontstaan van eetstoornissen is belangrijk om nieuwe therapieën te vinden voor de ziekte.

© Nationale Zorggids