Normal_chirurg_operatie

De patiëntenfederatie NPCF vindt het zorgelijk dat patiënten vaak onnodige behandelingen ondergaan. Dit weekend werd bekend dat een groep medisch specialisten in het kader van de campagne Verstandig Kiezen werkt aan een lijst behandelingen die geen bewezen werking hebben. De NPCF vindt het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Dit meldt ZorgKrant.nl.

De specialisten waaronder kno-artsen, gynaecologen en neurlogen willen een lijst maken van behandelingen die beter niet uitgevoerd kunnen worden. De NPCF hoopt dat de lijst snel bekend wordt om te voorkomen dat patiënten onnodig geopereerd of behandeld worden en dat geld in de zorg wordt verspild. De patiëntenfederatie vindt het de hoogste tijd om in de zorg afspraken te maken dat een behandeling alleen uitgevoerd wordt wanneer er een goede kans is op verbetering voor de patiënt.

De NPCF vindt het daarnaast ook belangrijk dat er openheid komt over de verschillen tussen ziekenhuizen. “De zorg in Nederland is over het algemeen heel goed, maar er zijn ook grote verschillen,” zegt adjunct-directeur Jacqueline Baardman van de federatie. Toegang tot betere informatie over de verschillen geeft patiënten de mogelijkheid zelf te kiezen voor de beste zorg en voor een behandeling die het beste bij de patiënt past en niet overbodig is, aldus Baardman.

©Nationale Zorggids