Normal_leeg_ziekenhuisbed_ziekenhuis

(Novum) - Achmea heeft een geschil met het Radboudumc in Nijmegen over zorgkosten bijgelegd. De zorgverzekeraar betaalt nu ruim 6,4 miljoen euro extra aan het ziekenhuis. Dat heeft het Radboudumc dinsdag laten weten.

Doordat het budget voor de zorgkosten in 2013 al op was voor het jaar om was, weigerde het Radboudumc in november om tot het einde van het jaar nog nieuwe patiënten die een zorgverzekering van Achmea hebben aan te nemen.

Het ziekenhuis verwachtte in september dat aan het eind van dat jaar een forse overschrijding zou ontstaan op de inkoopafspraak met Achmea. Het was op dat moment niet duidelijk wat de oorzaak was. Na onderzoek bleek dat het gat mede ontstond door een groei van het aantal Achmea-patiënten. Ook waren de kosten bij enkele patiënten hoger uitgevallen dan verwacht.

Achmea heeft met het Radboudumc nu afgesproken om 6,4 miljoen euro extra te betalen voor de academische, niet-planbare zorg. Overigens wordt ook nog een bedrag van 2,7 miljoen euro op basis van nacalculatie betaald, maar dat heeft volgens een woordvoerder niets met het geschil te maken. De overige kosten worden opgevangen door het Nijmeegse ziekenhuis.