Logo_vumc

Het MS Centrum Amsterdam van het VUmc is een zogeheten 'one-stop poli' gestart voor mensen met (een vermoeden van) multiple sclerose (MS). Bij dit speciale spreekuur worden zowel het eerste consult als de uitslag en het eventuele advies voor behandeling op dezelfde dag geboden.

De one-stop poli is voor mensen die door hun neuroloog worden doorverwezen voor een second opinion bij een vermoeden op de MS. Ook mensen met de diagnose MS kunnen op dit speciale spreekuur terecht voor advies over hun behandeling. Multiple sclerose is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel. De ziekte is niet te genezen maar wel af te remmen.

Naar schatting krijgen jaarlijks zeshonderd mensen de diagnose MS. De helft daarvan komt naar het VUmc MS Centrum Amsterdam voor een second opinion. Op de one-stop poli krijgt elke patiënt eerst een consult met een neuroloog. Vooraf heeft de eigen arts van de patiënt alle informatie zoals MRI-scans opgestuurd. In teamoverleg bespreken neurologen en andere specialisten de gegevens waarna de uitslag met de patiënt wordt besproken. Eventueel aanvullend onderzoek wordt in de daarop volgende weken uitgevoerd maar in de meeste gevallen kunnen mensen met slechts één bezoek aan het centrum geholpen zijn. De one-stop poli is iedere woensdagochtend geopend.

© Nationale Zorggids