Normal_normal_802

Het reduceren van het geluidsniveau in operatiekamers heeft een vermindering van medische complicaties tot resultaat. Zo is gebleken uit een onderzoek dat in Hannover plaats heeft gevonden. Daarnaast leidde vermindering van het lawaai tot een verlaging van de stress bij een aantal leden van het operatieteam. Dit meldt BN De Stem. 

Het verminderen van de storende factor lawaai in de operatiekamer had tot resultaat dat er minder kleine complicaties plaatsvonden tijdens ingrepen in het ziekenhuis. Dit werd aangetoond tijdens een onderzoek in Hannover. Hoogleraar chirurgie Ivo Broeders, werkzaam in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, vindt de uitkomsten opmerkelijk.
 
Het onderzoek mat  eerst hoeveel lawaai er geproduceerd werd bij ingrepen bij kinderen. Daarna kwamen de operatieteams bijeen en werden ze gewezen op het lawaai dat er geproduceerd werd. Dit leidde tot de overeenkomst tussen de operatieleden om het volume in de operatiekamer te reduceren. Vervolgens keerde de teams terug naar de stille operatiekamers waarna er niet alleen minder kleine complicaties plaatsvonden, maar tevens waren de teamleden die gevoelig zijn voor geluid minder gestrest tijdens de stillere ingrepen.
 
© Nationale Zorggids