Normal_emphysema2008

De medicatie die voor een lichte vorm van de longziekte COPD voorgeschreven wordt, is vaak te zwaar. De medicijnen worden getest op ziekenhuispatiënten terwijl deze mensen lijden aan de meest ernstige vorm van COPD. Milde of matige vormen vereisen vaak minder zware middelen. Dit meldt de NOS. 

Leidse onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen. Ziekenhuispatiënten lijdend aan COPD zijn vaak de groep patiënten die de meest ernstige vorm van de longziekte hebben. De medicijnen worden echter op hen getest. “Het middel wordt dan effectief bevonden,” aldus Niels Chavannes, huisarts en hoofdonderzoeker, “maar daardoor krijgen patiënten met een milde of matige vorm vaak te zware middelen.”
 
De onderzoekers stellen dat de landelijke richtlijn voor COPD aangepast moet worden. In Nederland lijdt een kwart van de COPD-patiënten aan een lichte vorm van de chronische longziekte. Volgens Chavannes hebben de zware medicijnen daarnaast een aantal vervelende bijwerkingen. "Denk aan schimmelinfecties in de mond en keel. En een veel hoger risico om een longontsteking op te lopen." De medicijnen zijn bovendien duur. In Nederland leven 350.000 COPD-patiënten, waarvan een kwart een ernstige vorm heeft. 
 
© Nationale Zorggids