Logo_meander_medisch_centrum_amersfoort

Bij het vaststellen en behandelen van allergie bij kinderen is het essentieel dat er vanuit diverse specialismen wordt samengewerkt. Deze conclusie wordt getrokken door deelnemers aan het symposium ‘Het Atopische (allergische) kind: Schoolplein versus Spreekkamer’, dat op dinsdag 4 maart plaatsvond in het Meander Medisch Centrum.

De kennis over allergische klachten als eczeem, voedselallergie en astma bij kinderen neemt toe bij huisartsen en specialisten. Daarnaast krijgen ook ouders meer kennis via het internet en door adviezen van andere ouders op het schoolplein. De arts vertaalt al deze inzichten naar een praktische aanpak en een goed advies bij een klacht.

Kinderarts Frank Eskes van Meander Medisch Centrum denkt dat ketenzorg van groot belang is. 'Het vaststellen en aanpakken van allergie bij kinderen is lastig. Als allergie wordt vastgesteld, zijn de gevolgen van behandeling en leefregels vaak ingrijpend voor kind en gezin. Wordt allergie na uitgebreid onderzoek niet vastgesteld, dan staan de ouders vaak met lege handen wat de aanpak van de klachten en verschijnselen van hun kind betreft. En wat doen we dan? Hierbij is het van groot belang dat we vanuit verschillende disciplines kijken naar de klachten. Kortom: ketenzorg is essentieel voor de zorg rondom het allergische kind', aldus Eskes.

Het symposium ‘Het Atopische kind’ werd georganiseerd door de vakgroep Kindergeneeskunde van Meander Medisch Centrum. Hierbij waren huisartsen, kinderartsen, KNO-artsen, dermatologen en diëtisten aanwezig om kennis te delen en te discussiëren over de nieuwste inzichten op het gebied van allergieën bij kinderen. 

© Nationale Zorggids