Normal_images

Door het ineffectief inkopen van zorg betalen Nederlanders 100 euro per jaar te veel aan premie, aldus Wim Groot hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. Vandaag publiceert de NZa een rapport over de zorginkoop van verzekeraars. De NZa adviseert om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen om ervoor te zorgen dat zorgverzekeraars effectiever zorg in gaan kopen. In deze wet staat dat zorg die geboden wordt in instellingen waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten ook vergoed moet worden. Hierdoor betalen alle Nederlandse premiebetalers mee aan vaak te dure en wellicht ineffectieve zorg. Dit meldt de Telegraaf. 

Er ligt al een wetsvoorstel ter aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet in de Tweede Kamer. Momenteel verplicht deze wet zorgverzekeraars om alle zorg te vergoeden, ook als er geen contract met de instelling is afgesloten. Dit heeft gevolgen voor de premie. Een woordvoerster van de NZa licht toe: “Omdat instellingen waarmee geen contract is afgesloten toch zeker 75% van de kosten krijgen betaald, zullen zij minder snel geneigd zijn om hun zorg te verbeteren of efficiënter te organiseren.” Dat houdt in dat de Nederlandse premiebetalers mee moeten betalen aan te dure en wellicht overbodige of ineffectieve zorg. 
 
De kwaliteit van de geleverde zorg van deze niet gecontracteerde instelling kan daarbij van lager niveau zijn dan de zorgverzekeraar zou willen. Daarnaast drijft het de premies op omdat er reserves aangelegd moeten worden waarmee de zorgverzekeraar niet gecontracteerde instellingen kan betalen. Dat maakt de premies onnodig hoog omdat het van te voren niet duidelijk is hoeveel zorg deze instellingen in een jaar leveren. Het te veel dat door deze ineffectieve inkoop van zorg aan premies gerekend wordt is ongeveer een miljard euro per jaar, aldus Wim Groot. 
 
© Nationale Zorggids