Normal_astrocytoma_astrocytoom_hersen_kanker_glioblastoma

Het VUmc start deze week met een onderzoek naar de manier waarop netwerken in de hersenen tot stand komen. Het onderzoek staat onder leiding van Linda Douw en zal worden uitgevoerd in samenwerking met Harvard Medical School en Massachusetts General Hospital. Deze week wordt bij de eerste patiënten met een hersentumor hun hersennetwerk in kaart gebracht om de juiste behandelstrategie te bepalen. Dat meldt het VUmc. 

Het functioneren van de hersenen is vergelijkbaar met een complex netwerk als het Nederlandse spoorwegennet, of Facebook. Eerder onderzoek naar deze netwerken heeft onder andere geleid tot bijvoorbeeld meer kennis over intelligentie en over waarom de ziekte van Alzheimer vooral te zien is in bepaalde hersengebieden. Tot op heden is echter onbekend hoe deze hersennetwerken precies tot stand komen. Deze informatie kan mogelijk helpen bij het bepalen van een behandelstrategie voor patiënten met een hersentumor.

Onderzoekster Linda Douw heeft met het onderzoek twee hoofddoelen. Enerzijds hoopt zij met het in kaart brengen van het hersennetwerk vast te kunnen stellen om welk type tumor het gaat en hoe deze het beste behandeld kan worden. Op dit moment kan dit alleen worden bepaald door middel van een ingrijpende hersenoperatie. Een tweede doel van het onderzoek is dat er een bijdrage wordt geleverd aan een beter begrip van de werking van de hersenen.

De start van het onderzoek valt samen met de Brain Awareness Week van 10 tot en met 16 maart, waarin internationaal aandacht wordt besteed aan de hersenen.

© Nationale Zorggids