Normal_leukemie

KWF Kankerbestrijding heeft in de eerste subsidieronde van het jaar zes subsidies toegekend aan onderzoeksprojecten van het VU medisch centrum. De subsidies, met een totaalbedrag van zo'n 9 miljoen euro, worden door het Amsterdamse ziekenhuis gebruikt voor zes onderzoeken op het gebied van darmkanker, leukemie en lymfeklierkanker. Dat meldt het VUmc.

Het darmkankeronderzoek richt zich op een nieuw te ontwikkelen test die jaarlijks duizenden coloscopieën overbodig moet gaan maken. Een ander onderzoek betreft het vinden van biomarkers waarmee bepaalde vormen van lymfklierkanker te herkennen zijn. Nog een ander onderzoek richt zich op leukemie: een nieuwe meting van leukemiecellen moet ervoor zorgen dat patiënten niet onder- of overbehandeld worden. Van alle zes de projecten is een beschrijving te lezen op de website van VUmc.

KWF Kankerbestrijding is een van de grootste financiers van kankeronderzoek in Nederland. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld door een raad van wetenschappelijke kankeronderzoekers uit Nederland, aangevuld met expertise uit het buitenland. Hierdoor komen alleen de allerbeste onderzoeksvoorstellen in aanmerking voor selectie.

© Nationale Zorggids